Print Icon
 

Verse Geut #3

Beste lezers,

Om de winter af te sluiten en de lente goedgeluimd in te zetten, is het tijd om weer een Verse Geut te savoureren. Covid-19 houdt ons land nog stevig in zijn greep, maar hier is jouw portie ontspanning in kwade dagen. Lees een artikel vanuit je al-dan-niet-luie stoel of ontdek bubbelsgewijs een stukje bijna vergeten jeugdcultuur. En wie weet welke herinneringen roept het allemaal op...?

   

Fourneau de Monia presenteert

4x pionierswerk over jeugdboekillustratie in België 

Nog tot 16 mei 2021 kan je in Het Stadsmus Hasselt De Wondere Wereld van Stef beleven, waarvan ondergetekende de trotse curator is. De tentoonstelling toont het werk van Stef Vanstiphout (1931-1995), pionier van de Belgische moderne illustratie. Levendige jeugdboekillustraties, fijnzinnige cartoons en rake karikaturen vloeiden dertig jaar lang uit zijn potlood en penseel. 
Nu eens sprookjesachtig, dan weer dramatisch, maar steeds verrassend: plezier is gegarandeerd voor jong en oud! Neem dus zeker de tijd om naar Hasselt te trekken en de expo te bezoeken. 

Ook KADOC-KU Leuven bewaart een mooie collectie tekeningen en archiefdocumenten van Stef Vanstiphout. Onze samenwerking mondde uit in de virtuele expo Stef Vanstiphout. Dertig jaar tekenplezier op de KADOCERFGOED-website. Te degusteren als voorsmaakje van de ontmoeting in Hasselt, of als digestief om dieper in te gaan op de veelzijdigheid van illustrator-cartoonist Stef.

Wil je elke dag Stef bij de hand? Dat kan! KADOC-KU Leuven gaf het rijkgeïllustreerde expoboekje Stef Vanstiphout (1931-1995). Dertig jaar tekenplezier uit, met daarin een uitgelezen selectie tekeningen uit hun eigen collectie en die van Het Stadsmus. Een onmisbaar item op uw salontafel.

Mijn onderzoek naar Stef Vanstiphout begon reeds in 2018, met een duik in de meer dan 500 tekeningen die Het Stadsmus van deze illustrator-cartoonist bezit. Weer bovengekomen mondde dat uit in een lezing in de reeks Kunst en Erfgoed in de Kijker. Zij die er toen niet bij waren, kunnen de gepubliceerde weerslag raadplegen als KEIK 65Stef Vanstiphout (1931-1955), een eigenzinnig illustrator.

   
   
   

Fourneau de Monia schrijft

Wat gelukkig wel nog kan en mag tijdens de Covid-19 pandemie is naar hartenlust schrijven. Van Winter in de Vlaamse kunst over Ferdinand de Braekeleer en Hugo Meert tot Suske & Wiske, mijn pen heeft niet veel stilgestaan de afgelopen maanden.
Verschillende schrijfsels zijn online te lezen, zoals artikels voor de OKV-website en de Erfgoedsprokkel over de Sint-Bartholomeuskerk van Geraardsbergen. Andere moeten fysiek ter hand genomen worden, zoals Stripgids, OKV en de Open Monumentendagbrochure 2020 van Lier. 

Een handig overzicht met alle verwijzingen vind je hier.

   
   

Verse Geut houdt u op de hoogte van de activiteiten van Fourneau de Monia binnen en buiten de grenzen van Moniat. Tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen... alles waar u kan aan deelnemen.

U ontvangt de nieuwsbrief Verse Geut omdat u ooit contact heeft gehad met Frank Huygens, Fourneau de Monia of Anne-Marie ten Bokum, of omdat iemand u deze e-mail heeft doorgestuurd.

Kreeg u deze Verse Geut doorgestuurd en wilt u hem graag rechtstreeks ontvangen? Dat kan via de link hieronder.

Wenst u Verse Geut niet meer te lezen? U kan zich hieronder eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief, of geheel uitschrijven uit het adressenbestand.